Povrat topline

Povrat topline

Što je povrat topline?

Povrat topline postupak je zagrijavanja hladnog dovodnog zraka pomoću toplog odvodnog zraka. Topli zrak se ne ispušta kroz otvoreni prozor nego prenosi većinu topline na dovodni zrak u rekuperativnom izmjenjivaču topline prije ispuštanja.

Što je učinkovitost povrata topline?

Učinkovitost povrata topline = korištenje iskorištene topline za zagrijavanje hladnog svježeg zraka. Učinkovitost povrata topline mora biti između 0 i 100 %.

Ako je učinkovitost nula, to je učinkovitost otvorenog prozora. Topli zrak se ispušta bez dodatne upotrebe, dok hladni svježi zrak ulazi u prostoriju koja se hladi na vanjsku temperaturu.

Učinkovitost 100 % (tehnički nemoguće) dogodila bi se kad bi se dovodni zrak zagrijao do temperature ispušnog zraka. Prostorija bi se tada zagrijavala bez gubitka energije.

Ostvariva učinkovitost povrata topline standardne opreme za obradu zraka, kreće se od 30 do 90 %, pri čemu se učinkovitost iznad 60 % smatra dobrom, a iznad 80 % izvrsnom. Učinkovitost povrata topline uređaja DUPLEX iznosi od 52 do 90 % (ovisi o veličini uređaja, protoku zraka i vrsti rekuperativnog izmjenjivača topline).

Primjena povrata topline

Rekuperativni izmjenjivači topline većinom se postavljaju izravno u ventilacijske uređaje. To omogućuje upotrebu izmjenjivača topline u svim vrstama zgrada koja zahtijevaju vrhunsku higijenu: stanovima i obiteljskim kućama, komercijalnim zgradama, bazenima, industrijskim zgradama.
Zbog povećanja cijene struje u zadnje se vrijeme povrat topline sve više koristi u stambenim zgradama. Rekuperativni izmjenjivači topline mogu se koristiti čak i u zgradama s klimatizacijom u kojima tijekom ljeta služe za "povrat hladnoće" (dovodni topli zrak hladi se ispušnim klimatizacijskim zrakom).

  • Više informacija o povratu topline možete naručiti putem e-pošte ili pošte.

Izračunajte temperaturu dovodnog zraka koji se obrađuje putem rekuperativnog izmjenjivača topline i saznat ćete koliko ste topline uštedjeli.

Unutarnja temperatura zraka
[5 to 40°C]
Vanjska temperatura zraka
[-25 to 20°C]
 
 
Heat recovery Učinkovitost
[0 to 100%]
°C
Temperatura dovodnog zraka
°C
Temperatura ispušnog zraka
 
 
 Prilikom upotrebe povrata topline, dovoljno je zagrijati 
 dovodni zrak do  °C umjesto  °C.
Štedite zagrijavanjem do  °C 

Uputa: unesite temperaturu unutarnjeg i vanjskog zraka, kao i učinkovitost.

Napomena: izračun je približan i ne uzima u obzir nejednak protok i moguću kondenzaciju.