FAQ

Direktiva VDI 2052

Smjernice za kuhinjsku ventilaciju. Na temelju veličine kuhinje i parametara opreme (generiranje vlage i topline), moguće je točno izračunati traženi kapacitet ekstrakcije. Za izračun koristite ATREA izborni softver.

Povrat topline u kuhinjama

Povrat topline u kuhinjama je neophodan dio tretiranja zraka i klimatizacijskih sustava. Kao rezultat prevelike količine vlage i topline, zajamčen je povrat investicije u roku od 3 godine čak i za male kuhinje. Za male i srednje kuhinje, preporučamo DiNER-T pametnu ekstrakcijsku napu s ugrađenim povratom topline koja se ugrađuje izravno iznad izvora topline i pare. DUPLEX kompaktni ventilacijski uređaji s učinkovitošću povrata topline do 75% prikladni su za velike kuhinje.

Koeficijent istovremenog korištenja φ

Vrijednost koja označava broj uređaja koji istovremeno rade. Veoma važan faktor koji utječe na konačni kapacitet ekstrakcije. Preporučamo da se konzultirate s menadžerom kuhinje ili projektantom kuhinje.
Male kuhinje do 250 obroka φ = 0.9 do 1.00
Srednje kuhinje između 250 i 500 obroka φ = 0.7 do 0.8
Velike kuhinje preko 600 obroka φ = 0.6

Zatvoreni ekstrakcijski sustav

Tijekom kuhanja i stvaranja prevelike topline, generira se vlaga i aerosoli koji sadrže masnoću. Zatvoreni sustav osigurava savršenu zaštitu od takvih negativnih učinaka. SKV i TPV ventilacijski i klimatizacijski stropovi dizajnirani su na taj način.

Filtriranje zraka

Svaka ekstrakcijska napa i ventilacijski i klimatizacijski strop moraju uključivati učinkovita sredstva za hvatanje čestica masnoće. Koriste se prošireni metalni filtri s učinkovitošću do 80 % ili lameralni filtri s učinkovitošću do 94%. Broj filtara određuje se na temelju volumena zraka ili protoka.

Promjena zraka

U ovo moderno doba postoje desetci vrsta kuhinjskih uređaja, od štednjaka do kuhala, multifunkcionalnih pećnica i konvekcijskih pećnica. Pri izračunu kapaciteta ekstrakcije, vrijednosti koje se dobiju 40 su puta veće od izmjene zraka po satu. Nije neobično da su i do 60 puta veće. Zamislite da se svake minute sav zrak u prostoriji izmijeni. Odgovorili smo brzo na ovaj trend i trenutno postoji ugostiteljski objekt koji radi 70 puta više od izmjene zraka po satu.

Jedinstveni dovod svježeg zraka

Veoma značajni dio sustava. Kako biste osigurali ugodnu radnu okolinu za osoblje, nužno je omogućiti dovod svježeg zraka u dopuštenom rasponu protoka između 0.2 i 0.3 m/s. Na primjer ovo se može postići koristeći mikro perforiran izlaz za velike prostorije.

Polikarbonat

Danas je to sastavni dio SKV i TPV klimatizacijskih i ventilacijskih stropova. Prednost ovog materijala je u njegovom zaista jednostavnom i brzom održavanju. Istovremeno, osigurava optimalnu distribuciju svjetla u kuhinjskom prostoru. Ovo je jedan od dokaza pametnog razmišljanja i sposobnosti primjene tijekom razvojne faze naših proizvoda.